Як правильно вибрати тару для косметики?

Косметика — той товар, який покупці насамперед оцінюють за упаковкою. Від зовнішнього вигляду флаконів і баночок багато в чому залежить інтерес нових споживачів та лояльність постійних. Якою має бути тара для косметичних засобів і на чому зупинити свій вибір виробникам — скло або пластик, пропонуємо дізнатися далі.
Вибір правильної тари — чому це так важливо
Конкуренція на косметичному ринку спонукає виробників не тільки виготовляти продукцію високої якості, але також приділяти особливу увагу дизайну та зовнішньому вигляду упаковки. Маркетологи зазначають, що правильний вибір оригінальної тари дозволить виділити свій товар із багатьох інших, підвищить конкурентоспроможність і рівень продажів. Привабливі баночки і з кремами, флакончики з парфумами та іншими косметичними засобами, здатні прикрасити собою інтер'єр ванної кімнати, та створити затишок на туалетному столику у спальні. Як приємно взяти в руки гарну баночку зі скла або оригінальний пластиковий флакон, відкрити, вдихнути аромат улюбленого засобу, не поспішаючи нанести його на шкіру. Використання якісної косметики — це, крім фізичної користі, безперечно естетичне задоволення. Тому завдання виробників — задовольнити запит покупців з усіх боків.

Вибираючи певний вид упаковки, виробники створюють власний неповторний стиль продукції, який легко впізнати і який ваш споживач шукатиме очима на полицях магазину.

Такою має бути упаковка для косметичних засобів, щоб вона працювала на вміст і просувала ваш товар серед конкурентів, розглянемо.

Якими повинні бути флакони та баночки для косметики

При виборі упаковки та тари для косметичної продукції, виробникам варто враховувати кілька важливих нюансів, здатних або збільшити продаж, або звести їх до мінімуму.

  • Колірна гама. Це перше, що бачить покупець, і на що звертає увагу. Саме за кольором людина найчастіше шукає знайомого продукту, марки. Вибирайте кольори, які підходять напряму вашої продукції. Наприклад, для натуральної косметики краще звернути увагу до спокійних природних відтінків. А ось молодіжній лінії підійдуть яскравіші.
  • Форма. Наступне візуальне сприйняття — це форма ємності із косметичними засобами. Конфігурація тари має бути такою, щоб зручно розміщуватись у руці. Форма, як і колір повинна відповідати тому, що знаходиться всередині. Якщо це дитяча продукція, то доречними будуть пляшки та баночки оригінального дизайну. Для кремів та інших засобів, які використовуються при вікових змінах шкіри, найбільше підходять класичні варіанти.
  • Розмір. Покупець звернув увагу на продукт завдяки кольору та формі, настав час оцінити розмір баночки з кремом. Найчастіше для кремів, гелів та інших доглядових засобів використовується тара об'ємом від 10 до 100 мл. Найходовішою вважається 50 мл. Маленькі флакони зручно брати із собою в дорогу, а велика баночка вигідніша за вартістю.
  • Матеріал виготовлення. Якщо напрямок вашої продукції — натуральна косметика, краще вибирати більш екологічний варіант упаковки, це скло, яке після використання можна здати на переробку.
  • Зручність. Баночка або флакон, які використовуються для зберігання та реалізації косметики, повинні бути зручними для експлуатації. Кришки щільно прилягають до горловини, за винятком попадання сторонніх речовин, дозатор легко натискається і видає невелику кількість засобу.

Крім цього необхідно відслідковувати світові тенденції в оформленні косметичної продукції. Споживачі часто вибирають баночку чи флакон модної форми чи дизайну. Це суто психологічний момент, коли покупець упевнений, що перед ним якісний продукт, який відповідає новим тенденціям.

З чого має бути зроблена баночка для крему

На окрему увагу заслуговує вибір сировини, з якої виготовлена тара для косметичної продукції.

Існують три види матеріалів, з яких виробляють флакони та баночки для косметичних засобів:

  • скло;
  • пластик;
  • акрил.

Всі матеріали мають високу хімічну стійкість, тому не змінюють склад кремів та інших субстанцій, і можуть бути використані для тривалого зберігання косметичних засобів.

Тепер про відмінності. З усіх варіантів важче скло. Однакові баночки об'ємом 30 мл важитимуть по-різному:

  • скло — 70 г;
  • пластик — 30 г;
  • акрил — 32 р.

Наступна відмінність — зовнішній вигляд. Якщо говорити про баночки для крему, то пластикові варіанти можуть бути різних кольорів, стінки ємностей не прозорі. Скло може бути темним або безбарвним, відрізняється характерним блиском, який привертає увагу. Акрилова тара зовні нагадує скло, але значно легше за вагою.

Якісне виготовлення баночок гарантує привабливий зовнішній вигляд, тому в даному випадку вибір матеріалу — справа смаку та маркетингових рішень.

Щодо крихкості, то з усіх матеріалів, пластик найнадійніший. Скло та акрил можуть тріснути при падінні на тверду поверхню та сильних ударах. Але на захист цих матеріалів варто відзначити, що удар має бути дуже сильним, оскільки ємності невеликого обсягу розбити не так легко, як здається на перший погляд.

За ціною, баночки практично не відрізняються, якщо враховувати вартість не тільки самої тари, але також кришки та прокладки в комплекті.

Переробка баночок з-під крему

На окрему увагу заслуговує можливість переробки матеріалу, з якого виготовлена тара. У цьому випадку першість стабільно утримує скло, яке можна переробляти необмежену кількість разів. Щоб здати на переробку скляний флакон чи баночку, необхідно очистити їх від залишків засобів, зняти кришки та дозатори.

З пластиковою тарою все не так однозначно. Перш ніж здати порожню баночку на переробку, варто уважно вивчити з якого матеріалу вона зроблена. Маркування у вигляді трикутника виробник наносить безпосередньо на виріб. У трикутнику написані цифри від 1 до 7, які дають розуміння того, чи можна чи не можна здати порожню ємність на переробку.

Упаковку, на яку нанесено цифри: 1, 2, 4 можна здати на переробку, якщо матеріал виготовлення зашифрований під цифрами 5 та 6, то таку тару приймають рідше. А ось упаковку з матеріалів під номерами 3 та 7 здати, на жаль, не вийде.