Закупорщики для коркових пробок: що це і які бувають

Незамінний помічник винороба — закупорник для коркових пробок може відрізнятися не тільки зовні, але й за робочими параметрами.

Що являє собою цей пристрій, як відбувається його дія і які бувають закупорники, розглянемо далі.

Навіщо потрібний закупорник

Для тих, хто тільки планує займатися виноробством, необхідно врахувати багато нюансів. Який сорт винограду використовувати, де розмістити чагарники, як захистити їх від шкідників, яку взяти тару для вина, де її зберігати, у що розливати напій, який тип пляшок використовувати. Насправді питань, які стосуються виробництва вина, дуже багато. Але сьогодні ми зупинимося на виборі тари і такому популярному способі закупорки, як корковий корок.

Для розливу та зберігання вина краще використовувати скляну тару з довгим шийкою. Даний матеріал ідеально підходить для тривалого зберігання алкогольних та слабоалкогольних напоїв, не змінюючи їх смакових якостей, навіть при тривалому зберіганні.

Якщо вибираєте для розливу напою скляні пляшки під коркову пробку, то без спеціального пристрою — укупорщика, не обійтися. Щоб захистити вино від випаровування, розлиття та попадання всередину кисню, діаметр коркової пробки має бути більшим, ніж діаметр пляшки. Зрозуміло, просто вручну вставити пробку в пляшку, для повної герметизації, за таких вступних даних, не вийде, тому використовується спеціальний пристрій.

Як працює укупорщик коркових пробок

Принцип роботи закупорника полягає в наступному. Коркова пробка, яку попередньо необхідно злегка розмочити в теплій воді, поміщається всередину апарата. Потім під тиском пробка заходить у шийку пляшки і герметично закупорює тару. Параметри коркових пробок можуть бути різними, але кожна з них підходить під певний діаметр шийки. Усі дії по роботі пристрою виконує людина — ставить пробку, натискає на важелі.

Виконаний апарат може бути з різних матеріалів, але найчастіше це — пластик та хромована сталь. Розглянемо яких видів бувають закупорники.

  • Найпростіша модель — пластиковий штовхач з утримувачем. Такий невеликий ручний укупорщик обмежений за розміром пробок і підходить для одиничних закупорок вина. Найчастіше цей тип пристрою готові купити на пробу або щоб закрити собі пару пляшок вина.
  • Більше складна машина для закупорювання виконана з оцинкованої хромованої сталі і поліаміду. Представлена різними моделями, в яких принцип роботи однаковий, але зовнішній вигляд та виконання можуть відрізнятися.

У деяких моделях пластиком покриті лише важелі, решта зроблено з металу. В інших з пластику виготовлений корпус і поршень закупорювача, а система важелів з оцинковано-хромованої сталі та пластику. Є ще варіанти, коли пластиком покриті ручки на важелях та прокладки протиковзання для фіксації на пляшці, а все інше з хромованої сталі.

Такий варіант закупорника оптимально підходить для домашнього виноробства та невеликих виноробних цехів.

  • На великих виробництвах розумно використовувати більш серйозні апарати, робота яких автоматизована і не потребує безпосередньої участі людини.

Як вибрати варіант, необхідно вирішувати виходячи з обсягів виробництва вина.

Для домашнього виноробства відмінно підходить варіант ручного укупорщика з важелями, де весь процес здійснюється під контролем винороба. Працювати з ним швидко, зручно і що найважливіше при виробництві вина надійно.

Позитивні якості використання коркової пробки

Витягнути пробку корку з шийки винної пляшки без використання штопора дуже непросто. Крім цього, пляшки з вином, закупореним таким чином, необхідно зберігати строго в горизонтальному положенні. Але це, мабуть, єдині недоліки використання цього матеріалу для закупорки. Коркова пробка використовується людиною сотні років і встигла довести свою ефективність та надійність при зберіганні винних напоїв.

Серед очевидних переваг варто виділити те, що губчаста структура пробки дозволяє провину «дихати», завдяки чому відбувається необхідний газообмін і дозрівання цього напою, покращуються його смакові якості, колір і аромат. Крім цього, корковий корок — екологічно чистий продукт, який можна використовувати протягом багатьох років та після утилізувати без шкоди для навколишнього середовища.

Не дивно, що багато виноробів серед усіх видів закупорки обирають саме пробку корку. Але щоб закупорка вина була правильною і напій міг зберігатися тривалий час, слід вибрати відповідний розмір пробки.

Вибирати його необхідно враховуючи параметри самої пляшки та, звичайно, особливості напою.

  • Для вина або коньяку використовуються пробки розмірами від 21 х 25 до 24 х 40 (діаметр х висота в мм),
  • Для ігристих вин 32 х 50 мм.

Звичайно, без спеціального апарату помістити широку пробку у вузьке горло практично нереально. Є «народні умільці», які забивають пробки у пляшки за допомогою підручних засобів, але таким чином можна порушити цілісність як тари, так і засоби для закупорки. Щоб не ризикувати, рекомендуємо використовувати простий у дії та надійний апарат — закупорник. З ним працювати швидко і, що важливо, ефективно.