Пластикова або скляна медична тара: порівняння характеристик

Упаковка для фармацевтики може бути виконана з двох матеріалів — скла та пластика. І той, і інший матеріал визнано повністю безпечними для безпосереднього контакту з певними лікарськими засобами.

Щоб вибір було зробити простіше, пропонуємо порівняти характеристики скла та пластику та зрозуміти, в яких випадках необхідно використовувати одні матеріал, а в яких інший.

Яким має бути упаковка для ліків

Лікарські препарати — це категорія, де до якості тари пред'являються максимально високі вимоги. Якщо тара не може забезпечити абсолютну безпеку та безпеку засобу, то матеріал, з якого вона виготовлена не можна використовувати.

Усього є два види упаковки:

  • первинна, з якою безпосередньо контактують ліки;
  • вторинна, зовнішня упаковка.

Якщо вторинна зазвичай виконана з картону, то первинну виготовляють з різних матеріалів — скла, пластику та металу. У цій статті розглянемо два види матеріалів — скло та пластик.

Медичне пакування використовують для зберігання сухих, рідких, сипких, гранульованих, в'язких речовин. Тара має бути виготовлена з екологічно чистих матеріалів, у яких не міститься шкідливих чи небезпечних для життя та здоров'я людини домішок. Вибирати упаковку необхідно виходячи з хімічного складу препаратів, які будуть у ній.

Завдання упаковки — протягом тривалого часу зберегти лікувальні якості фармацевтичних препаратів, захистити від впливу вологи, температурних змін, механічної дії.

У тих випадках, коли лікарський препарат є чутливим до ультрафіолетового випромінювання, його упаковка повинна бути підібрана таким чином, щоб не пропускати світло.

Не менш важливою є зручність користування і те, яким чином лікарський препарат буде витягнутий. Тому, крім кришок, пляшечки та флакони постачають спеціальними піпетками, крапельницями, дозувальними ложками, стаканчиками.

Важливо, щоб тара, в якій зберігаються фармацевтичні препарати, закривалася герметично, тому в ковпачках до пляшечок, баночок та флаконів є спеціальні вкладиші та прокладки.

Тара із пластику та скла оптимально підходить для зберігання медичних препаратів. І той, і інший матеріал відповідає санітарним нормам та гігієнічним вимогам. Тому все, що потрібно зробити виробникам медичних препаратів — вибрати правильну упаковку.

Скляна тара для медичних препаратів

Скляна тара для фармацевтики — це класика, яка перевірена часом. У багатьох випадках скляні флакони та пляшечки витіснили пластикові аналоги. Але є безліч фармацевтичних препаратів, які необхідно зберігати тільки в упаковці зі скла.

В якості основи для виготовлення медичної тари використовується безбарвне (cl) або темне (br) боросилікатне скло. Також є варіанти виготовлені з вапняно-натрієвого скла, що має 3 клас гідролітичної стійкості.

Медична тара зі скла має свої очевидні плюси:

  1. Хороша хімічна стійкість і поєднання з переважною більшістю лікарських засобів.
  2. Висока термічна стійкість, можливість стерилізації.
  3. Висока чистота та прозорість.
  4. Можливість дезінфекції.
  5. Гарні показники герметичності.
  6. Певна механічна стійкість.

Крім цього, тара з темного скла використовується в тих випадках, коли фармацевтичні препарати необхідно захистити від дії сонячного світла.

Зі скла виготовляють таку упаковку:

  • Баночки та пляшечки з широким горлом, у яких зберігаються порошкові, гранульовані речовини, мазі, крему, гелі, як зовнішнього, так і внутрішнього застосування.
  • Флакони та пляшки для рідких, мало та середньо в'язких речовин, сиропів, спиртових настоянок. В окремих випадках додатково така тара може бути оснащена пластиковими мірними стаканчиками або ложками для правильного дозування.
  • Флакони для інфузійних розчинів з гумовою та/або металевою кришкою для максимальної герметичності.< /li>
  • Пляшки для отоларингологічних, офтальмологічних крапель. Як правило, до такої тари додатково йдуть піпетки зі скла або пластику з гумовим наконечником для зручного дозування. Піпетка часто є частиною кришки, якою закривається флакон. Як правило, такі флакони виготовляються з темного скла.
  • Ампули, які виготовляють із спеціального нейтрального скла, з низькою температурою плавлення.

Однією з переваг скляної продукції можна назвати екологічність та здатність до переробки. Скло добре миється і піддається стерилізації. Тому після використання лікарського препарату, пляшечку, флакон чи баночку можна помити та здати на переробку.

Пластикова тара

Пластикова тара — легка, міцна та стійка до механічного впливу, ударам відіграє важливу роль у медичній та фармацевтичній галузях. З полімерів: полістиролу блочного, ударостійкого полістиролу, поліпропілену, поліетилену низького тиску та інших, виготовляють тару медичного призначення. Це може бути:

  • баночки;
  • флакони;
  • пляшки;
  • туби;
  • пакети;
  • пачки;
  • ампули.

Такі вироби мають масу переваг за експлуатаційними властивостями, вони:

  • герметичні;
  • довговічні;
  • стійкі до атмосферних впливів та перепадів температур;
  • мають низьку теплопровідність;
  • мають високі показники ударостійкості.

Крім виділених переваг, тара із пластику також має деякі особливості експлуатації. Незважаючи на хорошу хімічну інертність, є низка реактивів та речовин, які не можна зберігати в такій упаковці. У зв'язку з цим застосування пластикової тари для зберігання медичних та фармацевтичних препаратів суворо регламентується певними законом нормами.

Тара з полімерної сировини представлена широким модельним рядом, тому вибирати необхідний варіант необхідно в залежності від призначення та вмісту.

  • Баночки та пляшечки з широкою горловиною використовуються для зберігання капсул, таблеток, лікарських засобів порошкоподібної та гранульованої форми. Щоб усередині не утворювалася волога, у баночку поміщають силікагелевий мішечок. Також у тарі з широкою горловиною можливі варіанти зберігання мазей та гелів зовнішнього застосування та різних в'язких, гелевих субстанцій внутрішнього застосування.
  • Пляшечки з вузькою горловиною використовують для зберігання різних речовин з низькою в'язкістю, сиропів і препаратів, як зовнішнього застосування (наприклад, перекис водню), так і внутрішнього (сироп від кашлю). У цьому випадку пляшечка може мати дозатор або додатково оснащена мірною ложкою, стаканчиком.
  • Дроппери-крапельниці, невеликі пластикові пляшечки для вушних, очних, носових крапель. У цьому форматі вбудована крапельниця, що досить зручно, якщо використовувати флакон в дорозі. Подача речовини здійснюється шляхом легкого натискання на флакон.
  • Аерозольні упаковки використовуються в різних напрямках медицини. Для інгаляційних препаратів, препаратів оториноларингологічного призначення, дерматологічного, стоматологічного, гінекологічного, проктологічного, офтальмологічного. Крім цього, аерозольна упаковка підходить для зберігання антисептичних засобів та інших препаратів, що використовуються зовнішньо.
  • Гнучкі пакети з поліетилену, поліпропілену, ПВХ для інфузійної рідини.

Кожна пластикова тара (за винятком дифузійних пакетів) оснащена кришкою, яка також виконана з полімерних матеріалів. Кришка повинна герметично закриватися, утримуючи вміст усередині та захищаючи його від зовнішнього впливу.

Підбиваємо підсумки

Роблячи висновок, можемо сказати таке. Напевно, не можна визначити, що краще — скло або пластик, оскільки кожен із цих матеріалів має свої особливості та призначений для зберігання окремих категорій препаратів. Тому вибір має ґрунтуватися виходячи з того, що буде всередині тари.

У деяких випадках матеріал, з якого виготовлена упаковка не відіграє вирішальної ролі, тому вибирати можна виходячи з особистих переваг, ціни, зовнішнього вигляду або необхідного обсягу.

Якщо є сумніви щодо використання того чи іншого виду тари, краще порадитись із постачальником, який підкаже призначення певної одиниці.