Кришки Твіст-Офф: типи та призначення

Гвинтова кришка твіст офф активно використовується для консервації плодово-овочевої продукції як у побутових умовах, так і та промислових масштабах. Її популярність цілком зрозуміла — процес консервації відбувається набагато швидше і простіше, тому що немає необхідності використовувати закочувальний ключ або інші пристрої для закупорювання банок. Крім цього, цей виріб можна використовувати кілька разів, причому не тільки для консервації, але і звичайного зберігання продуктів у скляній тарі.

Поговоримо про те, яких типів бувають кришки твіст офф і в чому їхнє основне призначення.

Як працює кришка твіст офф

Кришку твіст офф можна використовувати лише на спеціальній скляній тарі з різьбленням на горловині. Важливо, щоб діаметр кришки та горловини банки ідеально збігалися, тільки в цьому випадку можна говорити про надійність використання цього способу закупорювання.

Принцип роботи твіст офф досить примітивний — жерстяну кришку протягом кількох секунд нагрівають у киплячій воді або під впливом пари і потім загвинчують на підходящу банку.

Завдяки точному збігу розмірів та здатності металу після остигання трохи стискатися, усередині банки утворюється вакуум, внаслідок чого вміст може зберігатися протягом тривалого часу.

Основним призначенням такого способу закриття є консервація плодово-овочевої продукції, а також консервів з риби, м'яса та грибів.

Використовувати жерстяну кришку із закруткою можна і для побутового зберігання різних харчових продуктів (сипких, рідких, в'язких), а також для зберігання косметичної продукції та інших речовин.

Якими бувають кришки твіст офф

Найголовнішою відмінністю кришок із закруткою є їхній діаметр. Вибір на ринку досить великий: 38мм, 43мм, 48мм, 51мм, 53мм, 58мм, 63мм, 66мм, 82мм, 89мм, 100мм. Найчастіше купують вироби з діаметром 66 мм та 82 мм на стандартні банки для консервування. Їх легко знайти та купити у потрібній кількості, тому будь-яка господиня може з легкістю це зробити за потреби.

Крім цього, кришки із закруткою можуть відрізнятися залежно від типу формування:

  • RTO — звичайний варіант;
  • RTS — варіант, який має ступінчастий профіль у ущільненій зоні;
  • RTS — варіант з кнопкою посередині, що дозволяє контролювати відсутність або наявність вакууму всередині банки;
  • RSB — кришка, яка поєднує можливості варіантів RTS і RTS. Вона має ступінчастий профіль і кнопку, щоб контролювати вакуумність.

Також є відмінності у кількості пелюсток, які використовуються для закривання на різьбленні. Відрізняються твіст офф і за призначенням:

  • «П» — для продукції, що проходить пастеризацію;
  • «С» — для продукції, що проходить процес стерилізації;
  • «M» — для продукції, яка має жири.

Найпомітніша відмінність ришок — це зовнішнє. Є стандартні варіанти із металевим блиском або матовою поверхнею, які підходять для консервації будь-якої продукції. Є більш цікаві, наприклад з малюнком бджолиних стільників, для закупорки меду або з різними зображеннями ягід, фруктів та овочів, для закупорки відповідний за складом продуктів.

Експлуатація гвинтової кришки

На українському ринку гвинтові кришки з'явилися не так давно, як закаточні. Проте полюбилися господиням за зручність використання та надійність.

Щоб твіст офф не підвела у відповідальний момент, коли процес консервації знаходиться в самому розпалі, рекомендуємо дотримуватись таких правил:

  • При закручуванні на банку важливо не перестаратися і не затягувати кришку надто сильно. Робіть все по різьбленні. Відчуваєте, що дійшли до упору, значить час зупинитися.
  • Перш ніж закрити банку з консервацією, кришку необхідно прогріти. Процес закупорювання не можна затягувати та допускати охолодження металу.
  • Заповнюючи банку, не доходьте до самого верху. Залишайте невелику відстань до кінця горловини приблизно в 1 см.

Також до початку процесу консервації необхідно переконатися у надійності кришок. Для цього можна взяти одну для проби. Заповніть банку гарячою водою та закупоріть. Після цього переверніть тару і переконайтеся, що нічого не протікає.

Велике значення має цілісність внутрішньої сторони кришки. Неприпустима наявність подряпин, іржі або інших дефектів, через які всі зусилля із заготівлі продуктів виявляться марними.

Зберігати банки із закруткою твіст офф рекомендується в сухому місці, з постійною температурою. Утворення конденсату здатне зіпсувати матеріал кришки, через що може з'явитися іржа і цілісність закрутки буде порушено.

>

Гвинтові кришки можна використовувати багаторазово, але тільки в тому випадку, якщо їх цілісність не порушена. При акуратній експлуатації купувати нові кришки можна раз на три чотири роки, а це значно економить кошти.

Крім процесу закривання важливо знати як відкривати банки із закруткою.

Для відкривання немає необхідності використовувати спеціальні ключі чи інші інструменти. Найчастіше відкрити твіст офф можна вручну. Для полегшення процесу можна трохи прогріти кришку по обідку. Якщо здавлювати її зі сторін або стукати зверху, можна пошкодити цілісність.

Коли сили в руках недостатньо, можна придбати нехитрий пристрій, який допоможе відкрити банку із закруткою.

На нашому сайті представлений великий вибір різних кришок твіст офф, які доступні для замовлення як великим оптовим покупцям, так і звичайним господаркам, які бажають заготовити на зиму смачну консервацію.