Які бувають кришки для банок та консервації

Тема консервації стає особливо актуальною із приходом літньо-осіннього періоду. Велика кількість фруктів та овочів, які дарує українська земля, дозволяє приготувати масу різних страв, серед яких особливе місце посідають консервовані овочі, фрукти та ягоди.

На тривалість та безпеку зберігання консервації має величезний вплив кришка, якою закупорено банку. Як вибрати потрібну, розглянемо далі.

На що звертати увагу при виборі

Для різних домашніх та промислових заготовок використовуються скляні банки. Тара зі скла перевірена часом, її можна експлуатувати повторно, стерилізувати та найголовніше — не побоюватися, що зміниться хімічний склад продукту.

Вибираючи кришку для скляної банки, можна керуватися кількома критеріями. Найчастіше це:

  • герметичність, від цього показника залежить тривалість та безпека зберігання продуктів;
  • як відбувається процес закрутки — за допомогою закатного ключа, гвинтовим способом або вакуумом;
  • зручність експлуатації — гвинтовий спосіб закривання банки дозволяє використовувати ту ж кришку, що і для консервування, а якщо банка була заката ключем, після відкривання доведеться думати як закрити банку;
  • який вид продукції підлягає консервуванню.

Крім цього має значення щільність матеріалу, з якого виготовлено виріб, якість нанесення фарби та внутрішнього покриття, якщо вона є. Щоб вибрати простіше, розглянемо різні варіанти кришок.

Які бувають кришки

Найчастіше для консервації використовуються жерстяні кришки та гвинтові твіст офф. Рідше — щільні пластикові і не так часто вакуумні.

Бляшані, під закатковий ключ

Звичний багатьом варіант — бляшані кришки. Процес закочення відбувається за допомогою спеціального ключа. До переваг належать:

  • Невисока вартість.
  • Відмінна герметичність за умови, що закочувальний ключ працює справно.
  • Тривалий термін зберігання.
  • Можливість використання не тільки для консервації плодово-овочевої продукції, а також м'ясних страв.

До недоліків можна віднести трудомісткість процесу закрутки та необхідність купувати окремо закатковий ключ. Крім цього, якщо ви відкрили банку, наприклад, з варенням, щоб залишити ласощі наступного разу, необхідно шукати варіанти, чим закрити заготівлю.

Бляшані кришки бувають двох видів — з лакованою внутрішньою частиною і немає. Перший варіант рекомендується використовувати для консервування кислих продуктів, другий — для м'ясних та некислих страв.

Гвинтові, твіст офф

Для консервації кришками твіст-офф не треба використовувати спеціальні пристрої. Весь процес закрутки виконується руками. Також до переваг належать:

  • Зручність експлуатації. Кришку можна використовувати після того банку було відкрито.
  • Тривалий термін зберігання продукції.
  • Щільність матеріалу.
  • Герметичність закрутки.
  • Багаторазове використання для консервування за відсутності пошкоджень.

Вартість твіст офф вища, ніж звичайна бляшана, але ціна цілком виправдана, враховуючи, що її можна використовувати неодноразово.

Бує, що через вакуум, який утворився всередині, відкрити банку з твістом офф досить складно. Вирішити питання можна, купивши ключ для відкривання гвинтових кришок.

Твіст офф підходить для консервування різних продуктів. Аналогічно з бляшаними варіантами, гвинтова на внутрішній частині також може бути лакованою чи ні.

Пластикові для консервації

Ще один варіант консервування плодово-овочевої продукції — за допомогою пластикової закупорки. Такі кришки відрізняються високою густиною, закрити ними банку можна тільки після додаткового нагріву. Цей вид не передбачає можливості тривалого зберігання продуктів та підходить для консервування окремих видів продуктів. Відкрити таку закупорку без додаткового нагрівання може бути проблематично.

Багаторазові вакуумні

Для використання такої кришки знадобиться спеціальний насос, за допомогою якого у банку створюється вакуум. Використовувати такий спосіб для заготівлі плодово-овочевої продукції можна, але необхідно дотримуватись правил експлуатації. Наприклад, час повторювати процес вакуумизации. Вартість таких виробів вища за твіст офф.